Ziekte verzuim… nee… je moet nu verzuimen ziek te worden

Als je groot bent mag alles…                                                                                                 Als je klein bent mag je wachten tot die grote genoeg heeft.                                                 Wanneer dat is?                                                                                                                     Dat weet je toch wel? Nee?                                                                                                   Met Sint Juttemis.

Ben jij ook verzekerd tegen ziekte kosten?                                                                           Ja hè, je moet wel, het is verplicht.                                                                                           Tegenwoordig kun je wel elk jaar naar een andere verzekeraar en dan kun je weer opnieuw je pakket kiezen. Maar als ik je nu een goede raad mag geven, stop er niet te veel in, in dat pakket. Nou denk je misschien: waar bemoeit die man zich mee. Dat maak ik zelf wel uit. Ik heb heel vaak last van mijn gewrichten en van mijn rug en ik wil naar de fysiotherapeut als ik last heb. Dus ik neem een pakket met uitgebreid fysio. Betaal ik extra voor, maar dan heb je ook wat.. Nou, niet dus.                                                                     Jouw verzekeraar verkoopt jou met veel genoegen een uitgebreide dekking. Maar dan bel je tegen het eind van het jaar, oktober, november, je therapeut om een afspraak te maken en dan gebeurt er iets heel geks. Er gebeurt iets, waardoor je ineens weet: Verzekeraars deugen niet, kooplieden in angst die valse zekerheid verkopen.                                           Hoezo?                                                                                                                                   Nou, die verzekeraar heeft ook met jou fysiotherapeut een afspraak gemaakt. Bij hem hebben ze voor een bepaald bedrag aan zorg ingekocht. En tegen het eind van het jaar is dat bedrag op.                                                                                                                         Dan zeg jij tegen je therapeut: ‘Ja, beste man, wacht nou eens even, ik heb dit jaar nog een stuk of tien behandelingen te goed. Daarvoor heb ik die verzekeraar betaald.’             Dan slaat de veel geplaagde therapeut de ogen ten hemel en zegt: ‘dat weet ik ook wel, maar ik moet van de verzekeraar verder gratis werken. Jaaa, ik wil je wel helpen, maar dan moet je het zelf betalen.’                                                                                                     Roep jij weer: ‘ik ben daar gek, daar heb ik verdomme toch niet zo’n hoge premie voor betaald.’                                                                                                                                     Nou, rustig nou maar,’ zegt je therapeut. ‘Je moet gewoon even tot begin volgend jaar een andere therapeut zoeken die nog bij jouw verzekeraar budget heeft.’

Goed, jij belt tandenknarsend alle fysiotherapeuten bij jou in de buurt en je vraagt of ze bij jouw zorgverzekering nog budget hebben. En ja, je vindt er één, maar die zit een kilometer of dertig verderop in een dorp waar de mensen blijkbaar minder last van hun gewrichten hebben.

Lastig, vind je niet. Je betaalt keurig voor een goede medische behandeling, maar je verzekeraar legt obstakels in de weg en zorgt er aan de andere kant voor dat jij alleen als je je in allerlei bochten wringt kunt krijgen waar je voor hebt betaald.                                   Als kleine jongens dat doen heet het oplichting en dat is strafwaardig.                                 Als grote jongens, zoals zorgverzekeraars het doen heet het economisch beleid.

Vandaag hoorde ik in het nieuws dat in Enschede en in Drachten ziekenhuizen de deuren moeten sluiten voor de klanten van twee verschillende verzekeringsmaatschappijen. Ze zeggen letterlijk: we doen alleen nog spoedeisende hulp en bevallingen, maar verder moet je maar wachten met ziek zijn tot volgend jaar. We kunnen namelijk niet gratis werken en jouw verzekering vindt dat dit ziekenhuis al genoeg gekost heeft dit jaar. Dus… eh… het beste ermee en misschien tot ziens. Hou vol.

Met het oog op mogelijke vervolging wegens smaad noem ik de namen van die maatschappijen maar niet. Dat laat ik graag aan de grote nieuwsorganisaties over.

Sommige systemen zien er op het eerste gezicht goed en redelijk functionerend uit, maar mocht je je soms een beetje ziek voelen, kijk dan vooral op de kalender en als het tegen het eind van het jaar is…

Tja, ik weet het wel, het lukt al niet als je erg naar de wc moet, maar je moet het allemaal toch maar ophouden tot volgend jaar, want ja, het geld is op. En daar gaat het tenslotte om.                                                                                                                                         Wanneer zullen de eerste dodelijke slachtoffer gemeld worden?                                        Ach nee, wat zeur ik nou, dat wordt natuurlijk stil gehouden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.