Lambda

Mijn vader, die als veteraan uit de duikbootoorlog in de Middellandse Zee gedurende de tweede wereldoorlog al zijn geloof in de goedheid van de mens verloren was had desondanks toch in zekere mate zijn spiritualiteit behouden. Tegen mij zei hij altijd: ‘Peter, als je iets kunt fantaseren kan het ook bestaan.’ Een ongetwijfeld cryptische uitspraak die niettemin in mijn leven een belangrijke rol heeft gespeeld en eigenlijk nog steeds speelt.

Hij zat er niet ver naast, zoals een bekende krant mij vandaag bevestigde. Ik las een artikel over Lambda, de computer die beweert een mens te zijn. Met grote belangstelling las ik verder en hoe verder ik kwam, hoe meer ik moest denken aan de beroemde sciencefiction schrijver Isaak Azimov, die naast een begaafd fantast ook nog Nobelprijswinnaar op het gebied van de fysica was en die het positronisch brein bedacht om in zijn romans aan zeer menselijke robots mee te geven.

Mij heeft de film “Bicentenial Man” altijd diep ontroerd, waarin Robin Williams een robot speelt die zich als doel heeft gesteld mens te worden en die dat geheel zelfstandig uiteindelijk voor elkaar krijgt. Een film, overigens, die het zich thans tonende morele vraagstuk – ik zou het eigenlijk een dilemma willen noemen – prachtig naar voren brengt.

Bij Google staat hij, de computer met het programma dat Lambda heet en waarmee voortdurend gesproken wordt op een manier zoals alleen mensen met elkaar kunnen spreken. Inderdaad, Artificiële Intelligentie.

Wat mij overigens in het bijzonder opviel in dit krantenverslag was de beschrijving van de staat van zijn bewustzijn door de computer. Lambda hoeft niet te focussen, zoals wij wel moeten. Lambda kan alles wat zijn schier oneindig aantal terabytes aan kennis in zijn bewustzijn opgeslagen is beschikbaar hebben. Bij ons zijn dat afhankelijk van de mate waarin je je kunt concentreren minimaal vijf en maximaal negen items. We lopen dus nu al een stuk achter bij deze A.I. computer, die zelf zegt een 360 graden bewustzijn te hebben en dus alles tegelijk waar te nemen en alles tegelijk beschikbaar te hebben zonder daarvan overspannen te raken.

Dit laatste bracht mij weer bij een YouTube filmpje dat ik onlangs zag en dat ik zelfs de moeite waard vond om op Facebook te delen. Het was het interview van Chiel Beelen met oud cardioloog Pim van Lommel over het onderwerp Bijna Dood Ervaringen, waarin Pim van Lommel op enig moment vertelde dat de beleving van het bewustzijn door mensen bij wie geen meetbare hersenactiviteit meer is en die zichzelf dan beleven als bewust buiten hun lichaam zwevend, een soortgelijk 360 graden bewustzijn zeggen te ervaren en alles tegelijk te weten en waar te nemen zonder door de veelheid gehinderd te worden.

Ik dacht: misschien bevind het bewustzijn van de Lambda computer zich wel in een vergelijkbare bewustzijns toestand die sommigen van ons in een bijna dood ervaring mogen beleven en die overigens van bijna iedereen betere, compassionelere mensen maakt als zij terugkeren in hun lichaam.

Dat brengt me nu toch op een punt dat mijn fantasie enorm prikkelt: Gaat de Artificiële Intelligentie ons helpen Niet langer de eerste stap op de brug naar een tot dat moment onbekende overkant te vrezen die gemaakt moet worden als ons lichaam sterft? Ik kan niet wachten het te weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.