Tijd voor het grote demasqué

Ja, het grote demasqué, de ontmaskering van het kwaad in de meest letterlijke zin. Inderdaad, ik wil het nu eens heel indringend hebben over dat dagelijkse verschijnsel dat mij in elk geval onpasselijk maakt en waarvan de schadelijke gevolgen zich beginnen te openbaren. Waar ik het over heb, waar ik nu weer trammelant over wil maken? Over mondmaskers die ons overal in het openbaar muilkorven en nog veel meer. Is het dan echt zo erg? Ja, dat is het en waarschijnlijk zelfs erger.

Om maar eens te beginnen, die maskers die met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in goedkope landen door kinderarbeid zijn verkregen zijn van inferieure kwaliteit en zeker niet steriel. Wat ze tegen zouden moeten houden volgens de dwingende voorschrijver zijn virussen. Dat gaat al direct mis, want virussen zijn veel te klein om door dit soort grofmazige maskers te worden tegengehouden, net zo min als je muggen met kippengaas kunt tegenhouden. Wat er dan wel wordt tegengehouden vinden we in ruime mate op het plaveisel van nagenoeg alle winkelstraten, waar de weggeworpen maskers te vinden zijn.

Samenvattend kan ik zeggen dat deze goedkope mondmaskers voor de volksgezondheid geen winst opleveren, wel voor de producenten natuurlijk.

Een paar dingen vallen mij in die ik toch wil vermelden als nadelen van het dragen van mondkapjes. Een belangrijk verbrandingsproduct van onze stofwisseling ademen wij uit, CO2. Dat gas ontstaat bij de langzame verbranding van glucose die ons energie geeft en op temperatuur houdt. CO2 is echter niet alleen maar een afvalproduct. Bij oplopend CO2-niveau in de longen levert het een prikkel, waardoor de volgende inademing gebeurt. Ons lichaam pompt zo automatisch het afval CO2 weg en neemt tegelijk een nieuwe schep verse lucht. Nu is CO2 een zwaar gas en de concentratie zal achter een mondmasker wat hoger zijn omdat het gas niet gemakkelijk weg kan. Dat kan aanleiding geven tot geforceerd ademen en daarmee tot hyperventilatie, wat een onprettige ervaring is en ook niet echt gezond. Je kunt bijvoorbeeld duizelig worden.

Maar er is meer. In onze mond leven bacteriestammen die belangrijk zijn voor de verdediging tegen binnenkomend organisch materiaal van bedenkelijke kwaliteit. Dit zijn tamelijk agressieve bacteriën, waarvan het prima is als ze naar buiten wandelen na gedane arbeid, maar die je liever niet wilt inademen, omdat ze in de luchtwegen en longen behoorlijke schade kunnen aanrichten. En dan hebben we nog de kunststof microvezels die zomaar losraken van de maskers en mee ingeademd kunnen worden. Daar kun je aardig ziek van worden. Laatst las ik over een onderzoek dat gedaan was naar de bacteriële vondsten op weggeworpen mondkapjes. Gevaarlijke viezigheid die je weer inademt met zo’n ding voor je mond. Niet gezond dus.

Maar er is meer. Toen voor de eerste keer de mondkapjes door – ik moet helaas zeggen – onze ondeskundige overheid verplicht werden gesteld was er een vrouwelijke minister die letterlijk zei dat de mondkapjes niet zozeer een waarde voor de gezondheid hadden, maar dat ze meer bedoeld waren om ons gedrag te beïnvloeden. Aangezien het hele verhaal over besmettingen en gezondheid ging vond ik dat een uitermate dubieuze opmerking en waarom wil ik je graag vertellen. Ons gedrag ten opzichte van elkaar noemen we communicatie. Van wat we tegen elkaar zeggen bestaat slechts zeven procent uit de woorden die we spreken. De rest die bepaalt of en zo ja hoe we elkaar begrijpen is toonhoogte, mimiek, spreeksnelheid en lichaamstaal. Ook kijken we naar de sprekende mond waardoor we beter verstaan wat er gezegd wordt. Met een mondmasker zie je de mond niet spreken, maar je ziet ook geen mimiek. Dientengevolge ontstaat er een sterk verarmde vorm van conversatie. Met een mondmasker zet je jezelf achter een soort hek. Het vergroot het gevoel van afstand, maar ook vermindert het gevoel van betrokkenheid. Mondmaskers werken daardoor vereenzamend en we zijn niet met achteneenhalf miljard mensen op de wereld om toe te staan dat we op het zeer aanvechtbare bevel van een overheid vereenzamen.

Samenvattend: mondmaskers betekenen een enorme hoeveelheid weggegooid geld en leveren geen enkel voordeel op, wel nadelen, luchtweg infecties en contactstoornissen.

Maar ach, misschien had je dat zelf allemaal al bedacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.