Moeilijk te zien en nog moeilijker weg te krijgen, prionen.

Al snuffelend, nieuwsgierig als ik ben kwam ik een extra ziekteverwekker tegen. Het is geen virus en ook geen bacterie, maar een vervormd eiwit. Het kan, als je ermee geïnfecteerd bent heel langzaam je zenuwstelsel en je hersenen verwoesten. In de huidige hype rond het zogenaamd gevaarlijke – maar niet heus covid-19 virus, waarmee alle overheden een buitengewoon hinderlijk en zinloos schijngevecht voeren, zou je bijna vergeten dat er nog meer en mogelijk veel schadelijkere ziekteoorzaken zijn. Een aantal jaren geleden is een overdraagbare ziekte bij het vee (BSE) in het nieuws geweest. We zijn dat allemaal waarschijnlijk weer zo goed als vergeten, maar het kon bij mensen ontstaan onder meer door het eten van dierlijke producten waarin zich zenuwweefsel bevond. Bij de mens heette die ziekte het syndroom van Creutzfeld Jacob, een afschuwelijke ziekte waaraan mensen op een heel nare manier overleden en waartegen niets te doen viel. Onderstaand artikel heb ik opgezocht op het internet.

Prionen

Infecties die (niet aan bacteriën maar ook) niet aan virussen kunnen worden toegeschreven kunnen het gevolg zijn van prionen. In 1982 werd een zenuwziekte bij schapen ontdekt. De hersenen van de door ziekte gestorven schapen bleken infectieus voor gezonde dieren. Dit infecterend vermogen kon niet door bestraling of een doorgaans effectieve verhittingstechniek( om het DNA en RNA van virussen en bacteriën te beschadigen) ongedaan gemaakt worden.

Blijkbaar was er sprake van een ziekte veroorzakend eiwit.
De ontdekker Stanley B. Prusiner, die aanvankelijk door iedereen gek werd verklaard ( een ziekteverwekker zonder erfelijk materiaal: hoe kan dat nou!) maar later de Nobelprijs kreeg voor zijn onderzoek, bedacht de term prion voor
proteïneachtig  infecterend deeltje= on. Er zijn nu negen dierziekten bekend die door prionen worden veroorzaakt waaronder de gekke koeienziekten BSE.
Al deze ziekten gaan gepaard met hersenletsel met ernstige neurologische gevolgen. Een menselijke ziekte is o.a. de ziekte van Creutzfeld-Jakob (CJD). Deze ziekten komen in bepaalde families voor wat op een erfelijke oorzaak wijst.
Echter uitsluitend erfelijk zijn ze niet want gekke koeienziekte ontstond door het voeren van met scrapie besmette schapen aan koeien, en CJD kan worden overgebracht met de transplantatie van zenuwweefsel en besmet chirurgisch gereedschap.
Ook zijn er zeer sterke aanwijzingen dat het nuttigen van met BSE besmette organen CJD bij mensen veroorzaakt.
De hypothese hoe een deeltje infectieus kan zijn zonder erfelijke informatie te bevatten is als volgt:
Het grootste deel van de infecterende substantie is een eiwit (PrP = prionproteine), waarvan het gen gevonden wordt in normaal gastheerDNA. Prionen worden, zo is inmiddels aangetoond, in gewone cellen van het lichaam aangemaakt (ofwel van het gen afgeschreven) en worden vooral aangetroffen op hersencellen. Wat hun functie precies is weet niemand. Buiten de hersenen worden ze ook aangemaakt in andere delen van het zenuwstelsel, maar ook in hart, longen, nieren en milt.
Een afwijkende vorm Van PrP: PrPsc vindt men in de hersenen van dieren lijdend aan scrapie. De injectie van PrPsc in proefdieren veroorzaakt scrapie.
PrPsc zou een verandering in PrP veroorzaken, als PrPsc  contact maakt met PrP veroorzaakt dit een hervouwing van het PrP in PrPsc  waarna deze op zijn beurt weer nieuwe PRP’s aanvalt en verandert : een soort dominoreactie die de op het eerste gezicht spontane vermeerdering van het ziekmakend eiwit verklaart.
Door de verandering van de ruimtelijke structuur, er ontstaat een speciale afwijkende platte vorm, krijgt het andere eigenschappen. Zo wordt het niet langer  afgebroken door een eiwitafbrekend enzym dat normaal gesproken  de aanmaak van prionen bewaakt. Daardoor gaan de veranderde prionen zich ophopen en begint het ziekteproces.
Ook is PrPsc  is  extreem ongevoelig is voor hitte, normale sterilisatietemperaturen en -tijden zijn volstrekt onvoldoende om het onschadelijk te maken,
Hoe het komt dat PrPsc hersenweefsel aantast is (nog) onbekend. Delen van PrPsc moleculen hopen zich op in de hersenen en er ontstaan ter plekke een soort gaten (plaques). Dit is ook het post mortem diagnosekenmerk van BSE en CLD.

Tja, opnieuw geen verhaal waar je vreselijk om kunt lachen, het spijt me, het zal nog wel even duren voor ik weer aan dat soort verhalen ga beginnen. De prionen zijn namelijk zo klein dat ze gemakkelijk kunnen worden aangebracht op de zogenaamd steriel verpakte wattenstaaf die bij de pcr tests word gebruikt en die erg dicht in de buurt van de bloed-hersenbarrière komt. Het is misschien wel overdreven wantrouwend, maar de hele nutteloze gewichtigdoenerij over een tamelijk ongevaarlijke virusinfectie maakt toch wel dat je bij jezelf gaat denken: wat zit hier nou echt achter. Een paar punten maken mij erg achterdochtig, terwijl ik normaliter een tamelijk naïeve sukkel ben. Het eerste punt is dat er behoorlijk stiekem gedaan wordt over de nauwkeurige samenstelling van al die in grote haast in elkaar geramde vaccins. Het tweede punt is dat Bill Gates miljarden verdient aan veel van die vaccins en bovendien in een onbewaakt moment publiekelijk heeft gezegd dat een van zijn belangrijkste doelstelling is het sterk verkleinen van de wereld bevolking.

Een infectie met prionen kan een heel lange incubatietijd hebben, tot zelfs jaren. Het kan zelfs zo lang duren dat bijna niemand meer op de gedachte komt dat het wel eens te maken zou kunnen hebben met de pcr test of met de vaccinatie. De ziekte kan heel erg lijken op zich snel ontwikkelende Alzheimer. Met andere woorden: er kunnen heel smerige dingen met ons worden uitgehaald, waartegen je je kunt wapenen door bijvoorbeeld geen pcr testen in je hoofd te laten steken en vooral geen vaccin in je lichaam toe te laten.

Hé luister, ik zeg niet dat ze zo smerig en doortrapt met ons bezig zijn hè. Maar ja, dan moeten ze ook maar eens ophouden met dat stiekeme gedoe en die misdadige maatschappij slopende bangmakerij en vrijheidsberoving. Dan ga je toch denken: wat zou er nou echt achter zitten. Enfin, zie maar wat je ermee doet. Ik blijf voorzichtig hopen dat genoeg mensen vinden dat het nu wel eens mooi is geweest en dat de flauwe kul compleet met de makers wordt opgeruimd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.