Volgorde

Als je dingen in gang wilt zetten en wereldwijd wilt uitrollen, zoals ze dat tegenwoordig zeggen, dat moet je wel zorgen dat je de juiste volgorde aanhoudt. Anders lukt het niet. In dit artikel wil ik graag een ander licht op de huidige politieke – en medische gebeurtenissen werpen. Ik wil geen verwijten maken naar onze politici. Als ik naar de gespannen, ja bijna krampachtige uitdrukkingen op hun gezichten kijk dan zie ik dat zij onder een heel sterke dwang doen wat ze doen.

Wat ik wel wil bereiken is dat mijn lezers snappen hoe de World Health Organisation erin is geslaagd om over de hele wereld de paniekerige toestand te laten uitbreken, waardoor overigens meer mensen ernstig lijden en ook sterven dan door het zogenaamd gevaarlijke virus.

In de negentiger jaren van de vorige eeuw heeft de WHO de eerste verandering aan gebracht in de definitie van het begrip Pandemie. De laatste en belangrijkste verandering van de definitie van pandemie vond plaats in 2009. Voor die aanpassing stond er in dat er een reële dreiging bestond dat een aanzienlijk aantal doden zou vallen door de zich verspreidende ziekteverwekker. Dat laatste zinnetje is in mei 2009 door de WHO geschrapt, waardoor zelfs een lichte verkoudheid, mits wereldwijd verspreidend, kan worden aangemerkt als pandemie.

Is dat nou zo erg, vraag je je misschien af. Ik denk van wel. Om dat te begrijpen moet je de contractueel vastgelegde afspraken van alle deelnemende landen met de WHO begrijpen. Daarin staat namelijk dat wanneer de WHO een zich verspreidende aandoening tot een pandemie uitroept, alle deelnemende landen verplicht zijn de noodtoestand uit te roepen.

Dat is waar we nu middenin zitten.

Maar, zoals uit het onderstaande stuk dat ik van het internet heb gehaald blijkt, zit er flinke belangenverstrengeling, om niet te zeggen corruptie, bij de WHO.

Inleiding-

De hype van de Mexicaanse griep, de grootste marketingcampagne van de laatste 100 jaar?’ Deze kwalificatie, afkomstig van een creatieve chef van een reclamebureau, zou de kern kunnen raken van de hier aan de orde zijnde zaak, namelijk advisering door mensen met belangen bij een grote afzet van vaccins en geneesmiddelen. Hoewel de Mexicaanse griep ofwel Nieuwe Influenza A (H1N1) van 2009-2010 een mild verloop had en er minder mensen aan overleden dan aan de jaarlijkse seizoengriep, waren de kosten die de meeste landen in het influenzaseizoen 2009-2010 hebben gemaakt aanzienlijk hoger dan gebruikelijk.

Rol van de WHO bij influenzapandemie-

Met het ‘Global Influenza Programme’ beoogt de WHO bij te dragen aan het reduceren van de morbiditeit en mortaliteit door de jaarlijkse seizoengriep en aan de voorbereiding op de volgende influenzapandemie. Wereldwijd coördineert zij activiteiten met betrekking tot influenza. Zij volgt de verspreiding van influenzavirusvarianten en adviseert over de samenstelling van het vaccin voor de seizoengriep. De laatste jaren heeft zij zich ook bezig gehouden met het opstellen van een plan voor de bestrijding van een eventuele influenzapandemie. De WHO laat zich bij haar activiteiten adviseren door deskundigen. Van verschillende kanten is gewezen op mogelijke belangenverstrengelingen van deze deskundigen.
‘European Scientific Working Group on Influenza’. In 1999 werd, naar aanleiding van de uitbraak van de H5N1-vogelgriep in Hongkong, het eerste pandemieplan van de WHO ontworpen. Het werd opgesteld door individuele deskundigen en door de ‘European Scientific Working Group on Influenza’ (ESWI), een groep die uitsluitend wordt gefinancierd door farmaceutische bedrijven waaronder de firma Roche. De ESWI heeft als doel ‘de effecten van epidemische en pandemische influenza op de Europese populatie te verminderen door het identificeren van en het communiceren met belanghebbenden en door het faciliteren van interacties tussen hen’.  Anderen zijn van mening dat de ESWI als doel heeft het gebruik van geneesmiddelen of vaccins tegen influenza te bevorderen.
De ESWI treedt ook op als lobby. Zo wil zij bijvoorbeeld politici duidelijk maken dat antivirale middelen en griepvaccins nuttig en veilig zijn, dat het onderzoek naar pandemievaccins moet worden gestimuleerd en dat een strategie moet worden ontwikkeld om preventief antivirale middelen op te slaan. Hoewel de WHO aangeeft de belangenverstrengelingen van de ESWI-deelnemers te kennen, werden hun namen in de pandemieplannen niet genoemd. De voorzitter van de ESWI is al jarenlang influenza-adviseur van de WHO. De ESWI claimt wetenschappelijk onafhankelijk te zijn, maar diverse leden hebben belangenverstrengelingen met producenten van vaccins en neuraminidaseremmers

Wat ik wil zeggen is: lees, overweeg, zoek zelf na op alle mogelijke bronnen die je te pakken kunt krijgen, vorm je mening en draag die uit. Wat we namelijk langzamerhand echt nodig hebben is een open en eerlijke openbare discussie, in plaats van de onzinnige dwang die ons nu wordt opgelegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.