Dilemma?

Ja, wat nu als je heel langzaam in de gaten krijgt – je wilde dat natuurlijk nooit geloven, niet dat het zo erg was in elk geval – maar dat je merkt dat er aan bijna alles wat met geneesmiddelen te maken heeft eigenlijk iets niet  lijkt te deugen. Natuurlijk aarzel je, zeker in het begin. Stel maar dat je bijvoorbeeld een of twee producten van de farmaceutische industrie al jaren gebruikt. Je hebt bijvoorbeeld een verhoogde bloeddruk. Die heb je waarschijnlijk al jaren, maar nu vond je huisarts dat er eindelijk maar eens iets aan gedaan moest worden.

‘Laten we maar eens beginnen met een Bètablokker,’ zei hij, ‘daarvan gaat je hart wat rustiger kloppen.’ Je huisarts vond – en daar was je het wel mee eens – dat je zelfs op je oude dag nogal tamelijk… ja hoe zei hij dat ook alweer.. o ja, tamelijk temperamentvol was. Opgewonden standje af en toe. Dat was ook zo, maar van de Bètablokker bleek je tamelijk moe te worden. ‘Nou, weet je wat,’ zei de huisarts, ‘dan schrijf ik je een ACE-remmer voor, daardoor wordt de werking van een stofje in je lichaam dat de bloedvaten vernauwd afgeremd, angiotensine heet dat stofje. Je kunt soms een beetje last hebben van kriebelhoest,’ zei de huisarts nog. Nou, dat klopte ook geweldig, want na een dag of drie bijna onafgebroken hoesten was je er helemaal klaar mee. ‘Daar hebben we ook nog wel een slimmigheidje voor,’ zei de huisarts, die inderdaad niet voor één gat te vangen was. ‘Ik schrijf je wat codeïne voor, dat onderdrukt de hoestprikkel, zodat je je ACE-remmer tenminste kunt blijven gebruiken.’ Goed idee bleek al snel, want met een pilletje codeïne in de ochtend hoestte je de hele dag niet. Voor de nacht moest je er dan wel soms nog een nemen, want anders sliep je niet van dat voortdurende gehoest.

De eerste dagen leken een verademing. De bloeddruk daalde en er werd niet meer gehoest. Prachtig. Alleen was er een probleem dat je nooit eerder was tegen gekomen. Je hele leven lang was je gemakkelijk, soms zelfs twee keer per dag naar de wc gegaan. Nu leek het wel alsof de darminhoud plotseling veranderd was in stopverf… Laxeren dan maar? Nog maar een pil erbij voor je slapen ging? Eerlijk gezegd had je daar nou niet zoveel zin in. Begrijpelijk hoopte je maar, toen je het aan de huisarts meldde, een natuurlijke functie die altijd goed was geweest en die bedorven werd door de medicijnen? Dat moest toch anders kunnen.

Dat vond je huisarts gelukkig ook. Hij zei: ‘Ik schrijf je Hydrochloorthiazide en Nifedipine voor. De nifedipine is ook een calcium antagonist – dan worden je bloedvaten wat soepeler en de hydrochloorthiazide drijft wat extra vocht af. Een mooie combinatie. Je gebruikt die pilletjes al jaren trouw elke morgen. De bloeddruk bleef redelijk, niet idioot laag, maar goed genoeg, vond je huisarts gelukkig ook . Eigenlijk was je heel tevreden, maar ja…

Voor de aardigheid dacht je laatst laat ik eens kijken of die pillen van mij soms ook bijwerkingen hebben. Nou ja, alle pillen die door de farmaceutische industrie geleverd worden hebben bijwerkingen, maar met deze combinatie dacht je niets te hebben gemerkt. Wat blijkt? Een van de bijwerkingen van hydrochloorthiazide is dat zich huidkankers kunnen ontwikkelen. Een week of drie geleden heb je net twee kleine basaalcelcarcinomen door de plastische chirurg uit je gezicht laten snijden. Achteraf gezien heb je dat wel vaker gehad. Het zijn geen gevaarlijke uitzaaiende kankers, maar vervelend is het wel. Ja, en toen dacht je aan de Nifedipine die de vaatwanden wat soepeler moet maken. En meteen dacht je toen aan dat aneurysma, dat ballonnetje dat zich gevormd heeft in de grote slagader in je buik en je dacht: tjee, dat moet toch niet al te soepel worden daar, want als het ballonnetje knapt dan gaat bij mij waarschijnlijk het licht uit. Einde voorstelling.

Wat te doen? Je weet eigenlijk niet zo goed meer wat het beste is. Misschien toch maar eens bij de natuurlijke alternatieven kijken om de bloeddruk naar beneden te krijgen? Maar dat zijn therapieën waarvan elke reguliere arts zal zeggen dat het levensgevaarlijk is. Soms is er toch maar moeilijk onderscheid te maken tussen wat wordt voorgeschreven en wat goed en veilig is.

Nu hoorde ik laatst iemand zeggen dat veel knoflook eten ook heel goed helpt tegen een hoge bloeddruk. Misschien is dat wel zo. Als je veel knoflook gebruikt hoef je in ieder geval niet zelf na te denken over anderhalve meter afstand houden. Daar letten alle anderen dan wel op.

Een gedachte over “Dilemma?

  1. Geweldig goed weergegeven….
    En ook zooooo herkenbaar Peter!
    Ik kan er zelfs humor in ontwaren, ongeacht de ernst van de materie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.