Bacteriofagen 2

Het gebeurt niet heel vaak dat ik op een onderwerp terug kom en er voor de tweede keer een blog over schrijf. Deze keer kan ik het echter niet laten.                                               Het tv-programma ‘Zorg’ onder leiding van Antoinette Herzberger behandelde vanavond dit onderwerp.                                                                                                                           Eerder schreef ik dat mijn oudste kind, Katinka, misschien nog had geleefd als niet de rigide – want winst beluste  prematuur van de farmaceutische industrie had geheerst, maar dat meer naar het belang van de patiënt was gekeken.

In het programma zat naast een arts – hoogleraar ook een CF patiënt aan tafel. (CF = taaislijmziekte)                                                                                                                           Wij zagen een filmpje van een uitstapje naar Georgië waar al – ja, dit ga je echt niet geloven – al ruim honderd jaar infecties succesvol met bacteriofagen worden bestreden, zonder bijwerkingen, zonder allergische reacties, kortom zonder narigheid. Ook voor de Pseudomonas Aeruginosa bacterie die in de laatste fase van het leven van een CF-patiënt dodelijk is, omdat hij niet met enig antibiotica kan worden bestreden, is een veilig werkzame bacteriofaag beschikbaar.                                                                                       Er zat ook een wetenschapper – en ontwikkelaar uit Delft daar aan de tafel, die hier in Nederland inmiddels zo’n honderdvijftig verschillende bacteriofagen heeft gevonden en ontwikkeld. Van overheidswege wordt het echter niet aangemoedigd of ondersteund.

De hoogleraar wees er fijntjes op dat we hier wetgeving hebben die ervoor zorgt dat geen enkel geneesmiddel op de markt mag komen, dan wel ingezet bij welke patiënt dan ook als het niet officieel is goedgekeurd en toegelaten, tenzij er bewijsbaar niets meer werkt voor een individuele patiënt. Succes van een dergelijke noodgreep mag evenwel niet leiden tot een conclusie in de zin van: ‘Kijk nou eens, dat werkt, dat gaan we vaker doen.’ Dat mag niet, dat is strafbaar, want regels zijn nu eenmaal veel belangrijker dan doodzieke patiënten.Maar ik ben er stellig van overtuigd dat hier de wal het schip keert en dat de regeldrift de absoluut noodzakelijke ontwikkelingen in het belang van ons aller welzijn en gezondheid bijna volledig blokkeert.

Maar er is hoop. In een Brussels ziekenhuis ligt een Nederlandse patiënt die aan ernstige en verspreide infecties zou gaan sterven, maar wiens leven gered is met behulp van de bacteriofagen therapie.

Nou, jullie zijn allemaal weer op de hoogte of… nee, ho, stop, ik vergeet het belangrijkste nog. Via het internet kun je in Georgië bij een staats gecontroleerd bedrijf, Eurofarm, bacteriofagen bestellen. Prijzen? Ik ben er twee tegen gekomen: voor de bacteriofaag tegen die Pseudomonas kost 20 ml. 690 roebel. De bacteriofaag tegen streptokokken kost voor 20 ml 890 roebel. Enne… zonder recept, pfff.                                                                   Veel geld denk je?                                                                                                                     Valt best mee hoor. De roebel staat op dit moment op 2 eurocent.                                         En nou ben ik toch ontzettend benieuwd hoe lang het hier nog duurt en hoeveel mensen er nog aan infecties moeten sterven die met antibiotica niet meer te bestrijden zijn voor dat hier de protectionistische hakken uit het zand gaan en er besluiten worden genomen die werkelijk in het belang van de gezondheidszorg zijn.

25 gedachten over “Bacteriofagen 2

 1. Ik ben opzoek naar een bacteriofaag voor pseudomonas aeruginosa. De webshop die u noemt; EuroFarm in Georgië kan ik helaas niet vinden, heeft u de website voor mij misschien? Verzenden zij ook hun goederen naar Nederland?

  • Hallo Carlijn,

   Antoinette Herzberg heeft laatst in een uitzending onder de titel “De Nieuwe Dokters” een verslag gedaan van een bezoek aan de kliniek in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. In die kliniek werkt met al bijna honderd jaar met bacteriofagen. Er is er zeker een voor de Pseudomonas Aeruginosa.

   Wat je nu het beste kunt doen is dat tv programma terugkijken (uitzending gemist!) Daar was namelijk ook een mevrouw die voor haar vader bacteriofagen had laten komen. Overigens is er ook een reisorganisatie die speciaal voor behandeling in die kliniek reizen organiseert. Verder kun je op je computer deze link proberen, dan krijg je die uitzending ook te zien.

   https://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/21-03-2017/bacteriofagen-een-alternatief-voor-antibiotica/

   Hartelijke groet,

   Peter P. van Oosterum

   [https://zorgnu.avrotros.nl/fileadmin/poms_import/segment_127.jpg]

   Bacteriofagen: een alternatief voor antibiotica … zorgnu.avrotros.nl Wat als een gewone antibioticakuur voor bijvoorbeeld blaasontsteking niet meer helpt? Of als je dood kan gaan door een simpele infectie? Of als je niet meer een gewone…

   ________________________________

   • Mijn zoon en ik hebben sinds een jaar de Acinobacter en de Haemophilus bacterie en niets helpt langer dan een paar dagen. Zouden die bacteriën ook door fagen behandeld kunnen worden? Heel graag want we worden wanhopig dat we er hier in Nederland niet vanaf kunnen komen.

    Hartelijk dank alvast en vr. groet, Wijnie Visser.

   • Beste Wijnie, wat vervelend om te horen. Mijn vader heeft aan verschillende artsen gevraagd of ze hem kunnen helpen bij een behandeling door fagen. Nu heeft een arts hem gezegd dat ze hem wel wil helpen als antibiotica niet meer zijn werk doet. Hij zit nu in het stadium dat hij antibiotica via infuus krijgt toegediend. Dit lijkt te helpen. Voorlopig verwacht ik dus nog geen fagen behandeling maar ze staat er in ieder geval voor open, wat ik al heel fijn nieuws vind.
    Vraag eens rond bij wat behandelende artsen naar fagen, misschien dat ze uw zoon verder kunnen helpen. Ook zijn er instanties in Nederland die reizen naar Georgië organiseren voor een fagen behandeling daar.
    Kijk ook eens de uitzendingen op zorgnu terug.
    Ik wens je veel sterkte en ik ben benieuwd maar hoe jullie zoektocht verloopt!
    Groet, Carlijn

 2. Beste Carlijn, mag ik de naam van die arts van je vader wellicht, daar zouden we heel erg mee zijn geholpen, want ik kan wanhopig zoeken, maar vindt nog niets helaas.
  Graag jou reactie hierop. Hartelijk dank hoor Carlijn! Groet van Wijnie.

  • Hoi Carlijn, heb je bovenstaande gelezen? Ik wacht er met smart op hoor!

   Heel lief als je het ons kunt geven, we zijn zo ziek, dat we niets anders meer kunnen. Bedankt en vr. groet, Wijnie.

   • Hoi Wijnie,
    Sorry als ik misschien een verkeerde indruk heb gegeven. De arts staat er wel voor open om mijn vader te begeleiden door een keer een controle uit te voeren tijdens de behandeling, maar de juiste faag zouden we dan zelf naar Nederland moeten halen. Het is toch iets gecompliceerd. Er zijn wel instanties die dat zouden kunnen begeleiden, kijk eens op
    https://www.bacteriofagentherapie.nl

    Groet Carlijn

   • Heel goed, vooral doorgaan. Hoe meer mensen de moeite doen om de bacteriofagen therapie te bemachtigen, hoe meer druk er op de officiële organen komt te staan om tot actie te komen. Ik kan niet genoeg benadrukken dat een werkwijze die al bijna honderd jaar in Georgië goed werkt en bovendien geen bijwerkingen heeft niet met allerlei flauwe quasi wetenschappelijke smoezen moet worden tegengehouden. Duizenden mensen kunnen hierdoor hun gezondheid – en daarmee levensgeluk terugkrijgen.

    Vriendelijke groet, Peter P. van Oosterum

    ________________________________

 3. Hoi peter heb een 29 jarige dochter die een bacterie heeft in haar lichaam en heel hardziek is niet 1 antibiotica helpt nu lazen we over georgie maar hebben er het geld jiet voor voordat we dat bij elkaar hebben is het misschien al te laat weet jij een goede arts in belgie of waar dan ook waar we naartoe kunnen voor een fagen therapie? De tijd dringt

  • Volgens mij heb ik je gisteren geantwoord, maar voor het geval dat mijn antwoord op de een of andere manier is zoekgeraakt het volgende:
   Het UMC, Utrecht dus, heeft toestemming voor een beperkte proef met bacteriofagen. Doe er alles aan om daar binnen te komen. Uit wat ik in jouw reactie lees kan ik me geen betere proefpersoon voorstellen dat je dochter op dit moment is. Probeer de steun van je huisarts te krijgen, dat kan soms helpen.
   Sterkje en succes.
   Vriendelijke groet,
   Peter P. van Oosterum

   • Hallo peter lees nupasje berichtje ik ga het zeker proberen want mijn dochter is op ze ligt met rgelmaat in amsterdam het vu waar ze dan weer wat wordt opgelapt maar het wordt steeds erger en erger we weten wat dat betreft niet meer wat we moeten doen en de fagentherapie kost heel veel geld het ziek zijn van mijn dochter heeft al zoveel gekost peter hartelijk bedankt voor je reactie en als je nog meer info hebt heel graag!

  • Dat is wonderlijk, want het is zelfs in het nieuws geweest. Maar het is daar vast allemaal nog experimenteel.
   De uitzending die Antoinette Herzberger een poos geleden verzorgde onder de titel (dacht ik) ‘gezondheid nu’ daar liet ze ook het contact zien met een van de ziekenhuizen in Brussel, waar een Nederlandse man met zeer ernstige bacteriële infecties werd genezen met gebruikmaking van Bacteriofagen. Wat je zou kunnen proberen is ook nog informeren bij de ziekenhuizen in Brussel of anders via de omroepcontacten die Antoinette Herzberger benaderen om aan het adres van de dochter van die oude man te komen. Die schijnt zelfs een stichtin te hebben opgezet om het gebruik van bacteriofagen te promoten.
   Als ik iets tegenkom wat ik je nu nog niet heb gemeld, dan kom ik direct bij je terug.
   Groet,
   Peter

 4. goedemiddag peter ik heb met brussel vorig jaar al contact gehad daar zit een arts jean claude pirnay die ook iets met fagen doet heb nu zijn mailadres hopeljjk kan hij iets betekenen alhoewel daar ook wel een prijskaartje aan zal hangen en dat is nu juist het probleem mijn dochter heeft alleen deze optie nog peter vriendelijk dank voor je moeite vriendelijk groetjes r de kraker

 5. Hallo Peter!

  Mijn zoon heeft de ziekte van Crohn en Hydradenitis Suppurativa en is resistent tegen alle AB kuren.
  Vandaag is vastgesteld dat hij de streptokokken type B heeft. (flinke ontstekingen in zijn gezicht en neus) De HA weet niet meer wat te doen.
  Welke Bacteriofaag kan hiervoor worden ingezet?
  Waar kan ik die kopen?
  Ik weet dat het Astrid ziekenhuis in Brussel ook met fagen werkt.
  Bedankt.
  Groet Joyce

  • Beste Joyce,

   Op dit moment is het nog het beste (niet goedkoop) om naar de kliniek in Tbilisi te gaan, waar ze precies kunnen uitzoeken welke fagen er nodig zijn.

   Ik heb begrepen dat er tegenwoordig georganiseerde reizen met dat doel naar Georgië worden georganiseerd. Daarnaar is mogelijk het door jou genoemde ziekenhuis in Brussel ook een goede keus.

   Ook heb ik gelezen dat het UMC gestart is of gaat starten met onderzoek naar toepassing van bacteriofagen bij chronische infecties, maar meer dan een gerucht is dat niet geweest.

   Ik wens je sterkte en je zoon beterschap,

   Vriendelijke groet,

   Peter P. van Oostereum

   ________________________________

 6. Hoi!
  Peter – of iemand anders 😉 – kunnen er al ergens bacteriofagen online besteld worden??
  Ik ben zelf aan het zoeken, maar nog geen succes.
  Alvast bedankt!

  • Hallo Meryl,

   Ik heb begrepen dat het UMC in Utrecht voorzichtig met wat experimenten begonnen is, maar de bron is nog steeds de kliniek in Tbilisi in Georgië.

   P.

   ________________________________

 7. Ik was allang op zoek naar bacteriofagen, omdat door een Neuroborreliose post late III mijn auto immuunsysteem dermate verstoord door de breed spectrum antibiotica Ceftriaxon, allerlei onzinnige anamneses gingen vooraf dus eigenlijk weet de reguliere geneeskunde geen raad meer! Nu waren wij in St Petersburg en hebben met vele doktoren gepraat, en zie daar het is in Rusland vrij verkrijgbaar. Op dit moment zijn we bezig vanuit Rusland de bacteriofagen geleverd te krijgen in grote hoeveelheden, heeft uw interesse zorg dan voor een recente hematologisch bloedonderzoeken op het hele pakket dus ook chemie onderzoek en wij spelen het door naar de betreffende kliniek in St. Petersburg of bel in Roermond 777758

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.