Kerstmis 2022

Wat wij vieren als kerstmis, voor de kerkelijke mensen, de Christelijke mensen kan ik ook zeggen, is het de geboorte van Christus. Maar eigenlijk was de oorspronkelijke vermoedelijke geboorte van die mogelijk historische figuur ergens in de zomer. De altijd weer slimme geloofsverbreiders hebben daaraan een begrijpelijke maar onware mouw gepast. Wat ze gedaan hebben is het oorspronkelijk heidense midwinterfeest gepikt om daar het geboortefeest van hun Messias van te maken. Niet helemaal eerlijk dus. Het midwinterfeest is namelijk het feest waarbij de oorspronkelijke heidense (meer goden) volkeren vierden dat in ons deel van de wereld de dagen niet korter werden, maar dat de zon elke dag een beetje langer te zien was. Kortom, terugkeer uit de toenemende duisternis. Dat was voor deze heidense volkeren een reden om feest te vieren, elk jaar weer. Het werd in de natuur niet elke dag langer en eerder donkerder en donkerder, maar dat proces keerde zich godenzijdank om. Noem dat maar eens geen reden om feest te vieren.

Deze mensen leefden in en met de natuur en het terugkerende licht was dus een echte reden om feest te vieren. Het zou weer voorjaar worden de kou en de winter zouden voorbij gaan. Het was een feest dat hoop gaf op nieuw ontluikend leven.

Handig hebben de in opkomst zijnde Christelijke geloofsgemeenschappen gebruik gemaakt van dit fenomeen om de gekerstende volkeren te doordringen van de overigens onzinnige gedachte dat de midwinterse en daarmee vals gedateerde geboorte van Jezus een reden zou zijn om alvast te beginnen met het feest van de verlossing van de zonden dat elk jaar al even bedrieglijk met Pasen wordt gevierd, alsof je niet zelf verantwoordelijk zou zijn voor de stommiteiten en de rotstreken die je uithaalt, terwijl je er in onze samenleving, Christelijk of niet, gewoon voor moet boeten.

Ik ben er absoluut geen voorstander van om gelovige mensen op de ziel te trappen. Eerlijk gezegd vind ik dat er in onze wereld al meer dan genoeg aanwijsbaar bedrog met als oogmerk financiële winst wordt gepleegd. Als je gelooft in een verlosser van jouw zonden, heb ik maar één advies: wees zo braaf mogelijk, dan kan die verlosser misschien af en toe ook eens een dagje vrij nemen.

Waar ik echter wel op wil wijzen is dat het midwinterfeest, dat echt ergens over ging, gepikt is door de Christelijke kerkvaders om er hun feestje van te maken.

Ik vind het feit dat elk jaar midwinter het moment is waarop het licht terugkeert, de intensiteit van de zon sterker merkbaar wordt, de bron van alle leven op Aarde weer sterker wordt, meer dan genoeg reden is om feest te vieren.

Ik wens jullie allemaal een mooi en diep gevoeld midwinterfeest en straks een stralend voorjaar.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.