APPJE

Het is me nu al ik weet niet hoe vaak gebeurd en eigenlijk weet ik zeker dat ik daarin niet alleen sta. Stel je voor: je hebt iets online besteld, dat doet de halve wereld tegenwoordig tenslotte. Via de mail krijg je het standaard slijmerig beleefde berichtje: Dank voor uw bestelling, we zullen zorgen dat uw bestelling morgen naar de bezorger gaat. Gemiddeld gaan er drie dagen overheen voor uw bestelling wordt bezorgd. Kijk op nummer HO*GpieperdePIEP om via track & trace uw bestelling te kunnen volgen.

Dat ga je dan proberen. De handige mogelijkheid dat je daar zonder wachtwoord binnen kon komen is inmiddels vanwege de krankzinnig doorgeschoten wet op de privacy afgesloten, omdat je net als ieder normaal mens het verdomd om nog meer dan achthonderd wachtwoorden uit je hoofd te leren. Opschrijven heeft geen zin, want dan kan iedereen ze immers tegenkomen en gebruiken.

Gelaten besef je dat je op die derde dag maar moet afwachten wanneer de altijd haastige bezorger jouw pakje komt afleveren. En dan komt die prachtige dag. Verlangend kijk je door het raam de straat op om te zien of die grote bestelwagen met die kleine haastige Noord-Afrikaanse bezorger er al aan komt. Als hij komt dan weet je dat je snel moet zijn, want als je niet binnen tien seconden de voordeur opent, dan zie ze alleen nog de achterkant van de auto die jouw straat uit rijdt, waarna je je vertwijfeld afvraagt wanneer de volgende kans komt om datgene in ontvangst te nemen dat je al een halve week geleden hebt betaald.

Je wacht en je wacht, uur na uur. Op een gegeven moment kun je het echt niet meer ophouden. Je zult echt naar de wc moeten. Je voelt paniek opkomen. Wat nu als… nou ja, dit hoef ik niet te beschrijven. Je weet wel dat het een theoretische mogelijkheid is dat die bezorger juist aanbelt in die drie minuten dat jij eindelijk even op de wc zit. En toch is dat precies wat er dan gebeurt. Je bent gaan zitten, want je kon het echt niet langer ophouden, maar door de spanning lukt het niet snel. En dan hoor je die verdomde voordeurbel gaan. Je ramt met moeite de wc-deur open en je brult: ‘wacht even, ik kom eraan!’ Vervolgens werk je een aantal handelingen af op een manier die hygiënisch eigenlijk niet verantwoord is, maar het mag niet baten, want als je hijgend de voordeur opent zie je weer de achterkant van de bestelwagen in de straat verdwijnen. Ik word daar machteloos woedend van. Ik zeg dan ook vaak dat ik het liefst naar een winkel ga en daar gewoon dingen koop en betaal. Maar ja, online zijn zo ontzettend veel meer dingen gemakkelijk te verkrijgen.

 Nu weet ik wel dat die arme bezorger er eigenlijk ook niets aan kan doen dat hij veel te veel bestellingen moet bezorgen voor veel te weinig geld, maar ik wil toch een oplossing. Ik wil een manier om ervoor te zorgen dat die man blijft staan tot ik de deur open doe. En ik denk dat ik er een heb en waarschijnlijk niet eens duur. Ik moest eraan denken omdat we een voordeurbel met een zendertje hebben. Zonder kabels gaat in onze huiskamer de bel. Het ding zit gewoon in een stopcontact.

Goed, dacht ik, een zendertje heb je al: je smartphone. Wat je nodig hebt is een eenvoudig appje dat iemand die er verstand van heeft gemakkelijk kan programmeren en dat automatisch een kleine speaker onder de voordeurbel in werking zet.Dan kun je, terwijl je op de wc zit in elk geval door dat speakertje tegen die vent voor de deur zeggen: ‘Een ogenblikje alstublieft, ik kom eraan.’ Mocht ie dan toch nog weglopen, dan kun je de volgende keer zeggen: ‘als je nu niet blijft staan wordt er op je geschoten’. Nou ja of zoiets dan. Dan kun je tenminste op je gemak je broek ophijsen en dat pakje aannemen.

Wat ik dus zoek is een slimme IT-er die het appje programmeert en de hardware erbij laat maken. Weet je wat, doe maar geïntegreerd in de voordeurbel. Dat wordt dan de voordeurbel waarmee je via je smartphone kunt communiceren. Het kan vanaf simpel tot heel luxe.

Wat zeg je nou, is het er al? Nou ja, dan kon ik hier in ieder geval even mijn ergernis kwijt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.