Autosleutel

Autosleutel.

Enige jaren geleden kocht mijn vrouw een andere auto, een Hyundai I20 bij de dealer in Hilversum. Er waren twee sleutels bij. Je kent ze wel, die moderne sleutels. Als je op een knop drukt klapt de baard naar buiten… wat? Nee, hij hoeft niet geschoren hoor. De baard is het wonderlijk gevormde metalen stripje dat je in het contactslot steekt. Die baard klapt dus naar buiten. Maar ja, dan moet de auto nog open. Daartoe zitten op de platte zijkant van de sleutel drie knopjes. Een om de deuren te openen, een om ze weer te sluiten en ook nog een om het hatchback deurtje aan de achterzijde apart te openen. Klein beetje onzinnig, maar vooruit maar.

Twee sleutels kregen we erbij, de officiële – en de reservesleutel. Die laatste ging natuurlijk aan mijn sleutelbos, want het is best handig als ik er ook een heb. Als we ver weg gaan rijd ik meestal. Ook gebruik ik haar auto vaak als het regent, want haar auto staat altijd voor de deur en de mijne een eind verderop.

Nu kan het zijn doordat het in mijn sleutelhoesje nogal druk is, want ik houd volgens mij een deel van mijn gezag in stand door heel veel sleutels bij me te hebben. Hoe dan ook, bij die reserve sleutel van de Hyundai die aan mijn sleutelbos zit raakte het rubberen kapje over de drukknopjes kapot. Ik kon de auto nog wel openen en sluiten, maar dan moest ik een stokje of een balpen gebruiken om op het onder de oppervlakte liggende knopje in het geheime binnenwerk van de sleutel te drukken.                    Lastig, vond ik. Mijn vrouw vond dat ook. Ze zei toen trouwens ook: ‘snap je nou waarom ik niet al die sleutel in zo’n sleutelhoesje bij elkaar wil hebben? Er gaat altijd iets stuk. Dat zie je nou maar.’                                                                                            En ik zei: ‘nou ja, zo erg is het nou ook weer niet. Ik ga wel even naar die Hyundai garage in Hilversum, waar we die auto hebben gekocht, en ik vraag om een nieuwe sleutel.

De man van de garage vertelde me met een ernstig gezicht dat een nieuwe sleutel driehonderd en nog wat euro kostte. Dat leek mij wat veel en na overleg met mijn vrouw besloten we het dan voortaan maar met één sleutel te doen. Beetje lastig, dat wel. In het begin heb ik een keer of tien met mijn eigen sleutels bij haar auto gestaan om tot de conclusie te komen dat ik weer naar binnen moest om haar sleutelbosje te halen.

Toch bleef het gevoel dat het allemaal onhandig was een beetje knagen. Maar ja, meer dan driehonderd euro voor een nieuwe sleutel is me toch te bar. Ik besloot maar eens op het internet te kijken of het misschien ergens anders een pietsie goedkoper kon.  Tja, dat had ik een poosje eerder moeten doen. Wat denk je? Verschillende bedrijven bieden een nieuwe sleutel voor onze Hyundai I20 aan voor… dit geloof je toch niet? Twintig euro.                                                                                                                        Ik belde een van die bedrijven om te vragen hoe dat zat. ‘Nou,’ zei die man van dat bedrijf, ‘we zetten de baard en het printplaatje in een nieuwe behuizing en klaar is Kees.’                                                                                                                                ‘Zo,’ dacht ik, ‘dat scheelt wel erg veel.’ Maar weet je wat? Ik ga die Hilversumse garage die Hyundai verkoopt nog een tweede kans geven. Misschien hebben ze intussen ook gemerkt dat het wel een beetje goedkoper kan.                                            Heel precies weet ik het belachelijke bedrag niet wat ik van de Hyundai man te horen kreeg. Het was iets van driehonderdzestig euro. Ik vroeg natuurlijk uit de stellige overtuiging dat ik belazerd werd waarom dat zo duur was. ‘Ja,’ zei hij, ‘het is niet alleen maar een nieuwe sleutel. Hij moet ook worden ingelezen op de auto, want anders heeft u leuk een nieuwe sleutel, maar gaat de auto er niet mee open.’                                     Ik heb maar gezegd dat ik dan maar geen nieuwe sleutel wilde. Ik denk trouwens dat hij met dit flauwekul verhaaltje niet vreselijk vaak meer wegkomt.                                    Misschien weet hij het niet van die baard en dat printplaatje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.