Verward

Vind jij nou ook dat er tegenwoordig zo ontzettend veel verwarrende dingen gebeuren?Neem nou bijvoorbeeld die Amerikanen die een president kiezen op praatjes waarvan iedereen die net iets meer verstand heeft dan een doorsnee koe op het eerste gezicht kan snappen dat het allemaal onzin is, dat het verkooppraatjes zijn en dat het warhoofd uitsluitend voor zijn eigen lol een spelletje speelt met het welzijn van zijn land. Nou ja, dat is dan aan de overkant. Maar we zitten er wel mee.

Trouwens, bij ons gebeuren ook hele gekke dingen hoor. Daar hadden ze jaren geleden een vent opgepakt omdat hij een stuk of wat verkrachtingen had gepleegd, waarvan hij zelf zei dat hij er trots op was. Ook had hij nog wat mensen op straat beroofd onder het motto: ‘zelf iets verdienen met werken kan altijd nog’. Best logisch eigenlijk dat de rechter vond dat hij een flinke poos buiten beeld – maar niet meer buiten moest. Zestien jaar had de rechter gedacht. Was een heel goed idee van die rechter. Maar ja, zo’n rechter draait zich om: volgende zaak. Ja, zeg nou zelf, zo’n rechter is ook maar een mens. Die leeft nog met het naar nu blijkt achterhaalde idee dat zijn uitstekende vonnis zal worden uitgevoerd. Maar dat is helemaal niet zo. In de daagse werkelijkheid komt zo’n stuk ongeluk dan op een gegeven moment in een open inrichting terecht.

Nou moet je weten dat het soort figuren die op die manier in de bak komen over het algemeen niet alleen de foute dingen doen waarvoor ze dan op een gegeven moment vast komen te zitten. Nee, ze zijn doorgaans ook absoluut kampioen in toneel spelen, de boel belazeren, net doen alsof ze het allemaal verschrikkelijk vinden wat ze gedaan hebben. Eigenlijk doen ze precies wat je van ze kunt verwachten. Nou zou dat op zich niet erg zijn als er niet een heel stel geitenwollen sokken omheen zou lopen dat dan denkt: ‘ach, eigenlijk is hij ook wel heel zielig hoor. Moeilijke jeugd en zo.’

Ja en dan komt het pijnlijke misverstand. Ze zeggen tegen hem: ‘Jij hebt net als iedereen recht op een  leven. Ga maar eens lekker buiten een wandelingetje maken. Het is mooi weer. We eten om zes uur. Zorg maar dat je dan weer thuis bent’                ‘Jaaa!’ denkt de hufter dan, ‘ik heb recht op een leven. Dikke mik, bof ik effe.’                  Daar komt een prachtige jonge vrouw op een fiets, bijna afgestudeerd, de trots van haar ouders. Maar daar loopt hij langs het fietspad en het zingt maar rond in zijn verknipte kop: Ik heb recht op een leven.’                                                                                        En dan neemt hij het hare.

Ik vraag me heel vaak af hoe lang begrijperige geitenwollen sokken nog kansen mogen uitdelen aan onverbeterlijke idioten om onschuldige slachtoffers te maken. Het eindeloze quasi psychiatrische gepruts van zachte heelmeesters die nog altijd de spreekwoordelijke stinkende wonden veroorzaken.                                                            Ja, ja, de wet zegt dat ze een tweede – en soms zelfs een derde kans moeten krijgen. Misschien is dat ook wel zo, maar wat nou als het volgende onschuldige slachtoffer jouw kind is?

In dit soort gevallen zou voor deze dierenoppassers zoiets moeten gelden als ministeriële verantwoordelijkheid: ontslag en nooit meer werken hier.

Nou ja, hoe dan ook, veel dingen die zouden kunnen helpen mogen niet, de privacy, de lichamelijke onschendbaarheid. De wetten van de privacy verbieden ons niet onkruid te bestrijden in onze tuin, behalve als het menselijk onkruid is dat onschuldige menselijke slachtoffers maakt.                                                                                                              Wetten zijn goed, wetten hebben we nodig, als er maar voldoende uitzonderingsmogelijkheden zijn.                                                                                      En die zijn er niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s