Raar.

Ja, echt raar, politiek Den Haag.                                                                                        Gisteren met de commotie rond het vreselijke ongeluk dat twee militairen het leven kostte dacht ik: laat ik nu eens dat Kamerdebat volgen. Gelukkig hebben we een tv zender die de hele dag ongeveer de tweede kamer uitzendt.

Het was de dag dat Janine Hennis – eigenlijk de charmantste minister van defensie die we ooit hebben gehad – zich moest verantwoorden voor een gebeurtenis, waarvan iedereen die net iets meer verstand heeft dan een garnaal gemakkelijk kan uitrekenen dat ze er helemaal niets aan kon doen.                                                                            Ja, maar de minister is verantwoordelijk.                                                                            Wanneer is zo’n ministertje dan verantwoordelijk?                                                              Nou, eigenlijk altijd.                                                                                                            Geef nou eens een voorbeeld.                                                                                          Ja, wacht even… Oh ja… als er in de kamer besloten is, op aandringen van weer een andere minister dat er bezuinigd moet worden en dat de soldaten bij hun oefeningen geen losse flodders meer krijgen, maar dat ze gewoon “PANG” moeten roepen als ze een schot lossen. Dan is de minister verantwoordelijk als er per ongeluk een scherpe patroon het gebrek aan losse flodders vervangt en iemand wordt dodelijk geraakt.          Ook is de minister verantwoordelijk als de goede mortiergranaten tegelijk met het geld bijna op zijn en dat dan handige Henkie bij defensie roept dat hij een voordelig partijtje van die granaten op de kop kan tikken voor bijna niks. ´Ach ja´, zei hij nog, ´de jongens moeten er wel een beetje voorzichtig mee zijn. Ze kunnen niet zo goed tegen warmte.’  De minister hoorde dat natuurlijk weer nadat die troep al gekocht was.

Nou ja en toen kwam die andere minister – een beetje een gluiper vind ik dat eigenlijk altijd – die ging over buitenlandse zaken, maar die doet altijd net alsof hij weet wat goed voor ons en de wereld is. Hij zei dat we mee gingen doen aan een uitzending naar een stikheet Afrikaans land.                                                                                                      Toen, ja ik heb het ook maar van horen zeggen hoor, moet Janine gezegd hebben: ‘Je bent niet goed bij je hoofd, denk ik. We hebben alleen maar ouwe – en kapotte rotzooi. Die pantservoertuigen van ons daar kun je niet eens fatsoenlijk mee van Den Haag naar Rotterdam rijden. Ja, en dat is dan nog het beste wat we hebben.

Hij werd toen geloof ik een beetje pissig, want hij zei: je moet niet zo zeuren over tekorten en ondeugdelijk materiaal. Ik stond laatst zelf ook met een lekke band, dus die militairen die lossen het allemaal heus wel op, die zijn vindingrijk. We moeten ons gezicht ophouden naar het buitenland, dus we gaan gewoon naar Afrika. Zorg jij nou maar dat die jongens allemaal een beetje voorzichtig zijn dan komt het best goed. En toen liep hij gewoon weg.                                                                                                    Janine riep hem nog achter na: Je bent hartstikke gek, idioot, het kan helemaal niet. Ik neem dit niet voor mijn verantwoording.’                                                                            Hij hoorde het nog net dus hij draaide zich om en zei: ‘Ja, dat doe je wel, let maar op.’ Nou dat hebben we dus gisteren gezien.                                                                            Daar stond ze dan ons leukste ministertje van defensie.

Dan ontstaat er ook altijd zo’n misselijk makende vertoning. Al die partijtjes die boter op hun hoofd hebben, omdat ze allemaal met die bezuinigingen hebben ingestemd komen dan naar voren om lekker in te wrijven wat de verantwoordelijke minister had moeten doen. Alsof ze zelf iets anders kunnen dan lang en vruchteloos lullen.

Maar het zit me niet lekker, weet je.                                                                                  De gluipers in die politieke slangenkuil krijgen altijd hun zin.                                            Het zal het systeem wel wezen, maar het deugt toch niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.