Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe.

Zo stond het er natuurlijk niet, in de krant van wakker Nederland. Wel moest ik direct aan deze overbekende tekstregel van het wonderschone traditionele Sinterklaaslied “Zie Ginds Komt De Stoomboot” denken.

Wat er dan wel stond? Dit: HULPGELD WAPEN TEGEN MIGRATIE

En: LAND DAT DWARSLIGT KRIJGT NIETS

Als ik zoiets lees dan denk ik: zit die Batavus Droogstoppel uit de Max Havelaar nou nog steeds vanachter zijn kopje koffie naar buiten kijkend te vertellen hoe het moet in de hele wereld? De bedenker van dit nieuwe wapen moet echt een gat in zijn achterhoofd hebben zo groot als een ouderwetse zilveren rijksdaalder.

Even voor de duidelijkheid: er zijn veilige landen waarvandaan mensen toch hierheen komen, omdat ze denken dat ze hier rijk en welvarend worden. Gelukszoekers dus. Die landen hebben over het algemeen een ordelijk bestuur. Misschien niet zo mooi en versplinterd als bij ons, maar genoeg om het veilig te houden. Het kan best zinvol zijn om die landsbesturen een beetje te helpen hun bevolking wat welvarender te maken.

Dan hebben we onveilige landen, waarvandaan mensen vertrekken omdat ze voor hun leven vrezen. Die landen hebben over het algemeen geen geordend bestuur. Wat er zit en zich het bestuur noemt is in het algemeen toegerust met ruime broekzakken om het ontvangen hulpgeld goed in te bewaren tot het rustig ten eigen bate kan worden uitgegeven. Natuurlijk voelen de doorgaans zelfbenoemde corrupte bestuurders van zulke landen er helemaal niets voor om van hun land een veilig land te maken. ‘Ben je helemaal gek geworden,’ denken ze, ‘als ik er hier een beetje een veilig land van ga lopen te maken dan blijven al die sloebers hier. Dan moet ik zeker dat hulpgeld met ze gaan delen. Nee, dat wordt ‘m niet. Ik weet iets veel beters. Als ze solliciteren naar het hondenbaantje van vluchteling maak ik ze vlak voor de grens dood. Dan lijkt het ook net alsof er minder vluchtelingen uit mijn land komen. En dan blijf ik dus hulpgeld ontvangen. Kijk, zie je, wij zijn niet allemaal stomme negers in Afrika.’

Is dit overtrokken? Ik ben bang van niet. Hoe lager de organisatiegraad van een landsbestuur, hoe meer corruptie. Uitsluitend stoppen van ontwikkelingssteun leidt hoogstwaarschijnlijk tot kwalijk geweld tegen de allerarmsten. Maar als je als verantwoordelijk bestuurder van een welvarend en goed georganiseerd land niets anders weet te doen dan de volgende zinloze nota over dit onderwerp te schrijven en vervolgens een glaasje in te schenken om te proosten met je belangendelers dan zal de inmiddels wereldwijde put die corruptie heet meer en erger gaan stinken.

Ach weet je, met enige weemoed denk ik nog wel eens aan die oude Bijbelse vraag: ben ik mijn broeders hoeder? En dan aan het antwoord op die vraag van de hele westerse wereld: Ach welnee man, je moet niet zo zeuren. We doen toch al eeuwen hartstikke mooi alsof.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s