Well Fancy Not Realy Fair

Waaraan ik de afgelopen twee dagen het meest moest denken was aan dat prachtige verhaal, Lijmen het Been, van de Vlaamse schrijver Willem Elsschot (synoniem voor Alfons de Ridder), waarin de rücksichtsloze oplichter Boorman aan een gehandicapte weduwe een gigantische berg bedrukt papier verkoopt.

Boorman doet zich voor als hoofdredacteur van het door hem zelf bedachte Algemeen Wereldtijdschrift voor Financiën, Handel, Nijverheid, Kunsten en Wetenschappen. In het deel “Het Been” verkoopt  hij een gehandicapte weduwe, die met haar broer samen een noodlijdend bedrijfje runt in goederenliftjes, duizenden van deze tijdschriften. Het argument waarvoor de goedgelovige weduwe zwicht is dat ze met een uitgebreide publicatie over haar bedrijf in dit tijdschrift wereldwijd de aandacht op de voortreffelijkheid van de door haar bedrijf geproduceerde goederenliftjes kan doen vestigen.                                                                                                                           Tot zover is er een grote gelijkenis met onze belevingen van de afgelopen dagen.

Door middel van een prachtige folder werd ons tegen een spotprijs een nacht in een vier sterren hotel aangeboden. Eerst werden wij door een luxe bus opgehaald, vervolgens was er een rondvaart met lunch. Die lunch bestond uit koffie en een mand met zeer karig belegde broodjes die op elke tafel werd gezet. Na terugkeer was er enige vrije tijd om te genieten van een wandeling door een inderdaad wonderschoon vestingstadje aan het Veluwemeer. In de avond zou er een diner zijn en de volgende dag na het ontbijt kregen we dan een presentatie van… ach ja, hoe zal ik het zeggen, goede voorzieningen die het leven van de ouder wordende mens vergemakkelijken.

Over het diner kan ik kort zijn. De soep vooraf was lekker. Ik ken die mosterdsoep in die Unox pakken. Ik maak het thuis ook wel eens als ik het me gemakkelijk wil maken. Het hoofdgerecht was een kleine varkensschnitzel met wat groenten. Het toetje was niet standaard. Dat kon zelf worden aangeschaft voor drie euro vijftig en bestond uit een plastic bekertje met ijs met aardbeiensiroop.

Nadat we na de wandeling door het mooie vestingstadje weer in de bus waren gestapt werden we eerst gedropt bij het hoofdkantoor van de betreffende onderneming. Ter plekke werd het werkschema voor de volgende morgen uitgedeeld: Plaats van handeling dat hoofdkantoor. Wij werden met enige klem uitgenodigd om rond half acht in de morgen aan het ontbijt te zitten.

Zie het even voor je: een groep bejaarde mensen – enkele behoorlijk slecht ter been slapen een nachtje in een vier sterrenhotel en moeten dan wel om half zeven uit de veren, anders heb je niet eens tijd om te douchen, laat staan andere noodzakelijke sanitaire handelingen te verrichten. Om kwart voor negen werd de groep verwacht, opnieuw in het hoofdkantoor, tweehonderdvijftig meter verwijderd van het hotel, want dan begon de les… eh, ik bedoel de presentatie.

Die presentatie handelde onder meer over een verpleegbed met vier motoren en op wieltjes. Je weet wel, dat is het soort bedden dat in ziekenhuizen gebruikt wordt, maar dan met een iets huiselijker uitstraling en natuurlijk met een matras waarover de presentator maar niet uitverteld raakte. Geweldig! Zelfs de matras werd individueel aangepast. Goedkoop was dat natuurlijk niet, maar voor wie het betalen kon had je al een prachtig bed dat zo op de plaats van je oude bed kon staan voor rond de achtduizend euro. Niet goedkoop erkende de voorlichter, maar een beter bed bestond dan ook niet.

Ik ben maar eens op het internet gaan zoeken en ik ben tot de conclusie gekomen dat je met vijfduizend euro in de gewone markt al een van de allerduurste dubbele boxspring bed kunt kopen. Ziekenhuisbedden heb je tot ongeveer drieduizend euro.

Wat ze trouwens ook hadden waren van die stoelen met een elektrisch omhoog komende ondersteuning voor je benen en van die stoelen die je elektrisch hielpen op te staan. Daar waren de prijzen tot ruim vierduizend euro, maar dan wel persoonlijk aangemeten. In de rest van de markt zien we dat soort stoelen van ongeveer driehonderd tot ruim twaalfhonderd euro.

Voor zover ik heb kunnen waarnemen levert dit soort bedenkelijke verkooppraktijken al jaren winst op, want de presentator vertelde vol trots dat het bedrijf juist vijfentwintig jaar bestond. Met een spoor van spijt in zijn stem vertelde de man ook nog  dat steeds meer mensen vaardig kunnen zoeken op het internet. Daarmee liet hij vermoedelijk onbedoeld doorschemeren dat deze ietwat dubieuze verkoopmethode mogelijk zijn langste succesperiode heeft gehad.

Het verbaasde mij trouwens dat deze club zes dagen per week bezig is om mensen veel te dure comfort bedden en stoelen aan te smeren. Maar vermoedelijk hebben ze gemerkt dat het internet hen begint in te halen, want volgens mij moet je toch wel echt uitzonderlijke producten leveren als je twee tot driemaal de gemiddelde marktprijs vraagt.

Nee, het lokkertje was het reisje en het nachtje in het hotel en het uiterst matige diner. Eerlijk gezegd vond ik het een niet erg fraaie manier om het vertrouwen van argeloze ouderen te winnen en daar vervolgens misbruik van te maken.

Terugkomend bij Willem Elsschot in zijn verhaal “Lijmen, Het Been”. Daarin komt uiteindelijk de hoofdoplichter, Boorman, in het contact met de weduwe Lauwerijssen van de goederenliftjes, tot inkeer. Hij krijgt berouw en doet voor de rest van zijn leven pogingen goed te maken wat hij heeft misdreven, maar dan geeft de weduwe niet thuis. Ze houdt hem op afstand, waardoor elke poging van hem om met zijn geweten in het reine te komen op niets uitloopt.

Als lezer, toeschouwen denk je dan: net goed, had je de boel maar niet opzettelijk moeten belazeren. Maar eerlijk gezegd zie ik een dergelijke wroeging bij deze stoelen en beddenverkopers tegen fancy prijzen niet snel ontstaan.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s