Gaming

Vanavond toonde de VPRO in een programma nieuwe ontwikkelingen op het gebied van gaming. Wat mij zeer verbaasde en eigenlijk ook wel verontrustte was dat voor het merendeel jonge mannen aan het woord kwamen die een enorm deel van hun wakend leven doorbrachten met video games. Ik hoor de enkele jongens vertellen dat ze wel zes tot acht uur per dag bezig waren met deze spellen en een vertelde zelfs dat op de weekend dagen hij wel zestien uur aan het gamen was.

Die jongens en meisjes zitten dan voor een beeldscherm met een bedieningsapparaat in hun beide handen om op die manier de gebeurtenissen op het beeldscherm te besturen, daar bij doorgaans ook nog met een koptelefoon op hun hoofd om de geluiden van de game mee te krijgen, waardoor ze zo goed als volledig van de omringende werkelijkheid zijn afgesloten en – naar de passie waarmee wordt gespeeld zeker doet denken – daarbij niet graag worden gestoord.

Wat mij het meest verbijsterde was dat de programmamakers eigenlijk lieten gebeuren dat er een hoge mate van euforie ontstond betreffende de ontwikkelingen. Medewerkers van bedrijven waar deze games worden ontwikkeld kwamen aan het woord om uit te leggen dat de huidige technieken de feitelijke alledaagse werkelijkheid al doen verbleken en totaal oninteressant doen schijnen.

De massale belangstelling van de jeugd voor deze vorm van virtuele werkelijkheidsbeleving komt mij voor als een open vluchtdeur uit de dagelijkse werkelijkheid, waarbij jonge mensen met de meest vernuftige verleidingstechnieken aan de werkelijkheid van alle dag worden onttrokken. Hierdoor ontstaat het gevaar dat er een soort zombie-achtige generatie opgroeit die in feite met de rug naar de dagelijkse werkelijkheid gekeerd staat en steeds de eigen voorkeur volgt om zoveel mogelijk te vluchten in telkens weer nieuwe games.

Nu, het laatste wat ik wil is als een achteruitlopende ouderwetse maatschappij verfoeier het gamen veroordelen en roepen dat er paal en perk aan moet worden gesteld, omdat we anders in de naastbije toekomst met een generatie jongeren komen te zitten die niet meer geschikt is voor de normale menselijke interactie. Integendeel. De weg is gekozen en ingeslagen en zal ook moeten worden uitgelopen. Echter, het zou aan te bevelen zijn als de bouwers en ontwikkelaars van de games gaandeweg werkelijkheidselementen in hun producten gingen gebruiken. Dingen die buiten de game om gedaan moeten worden om aan de voorwaarden van de doorgaans competitieve opgaven te kunnen voldoen.             Creatief zijn ze genoeg. Een simpel beginnetje zou kunnen zijn dat de console die met de handen wordt bediend met een zekere regelmaat bepaalde verzorging buiten het spel nodig had. Ik moet dan denken aan de virtuele diertjes die verzorging moesten hebben.     Langzaam maar zeker zouden dagelijkse – en met name sociale bezigheden een noodzakelijk onderdeel van elke game moeten gaan uitmaken.

Ik denk dat het belangrijk genoeg is, omdat we onze jeugd niet aan een virtuele wereld kwijt willen raken, waarin ze voor alle niet gamers onbereikbaar zijn geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s