Donorwet

Dat er na het aannemen van de donorwet gekrakeel zou ontstaan was te verwachten. We zijn hier tenslotte in Nederland, misschien wel het enige land ter wereld waar het aantal meningen over ongeacht welke zaak zeker zo groot is als het aantal inwoners.

Even voor de duidelijkheid, de oude donorwetgeving stelde: bij overlijden ben je geen orgaandonor, tenzij je bij leven zelf bepaalt dat je dat wel wilt zijn. Maar zelfs als je dat bepaald hebt kunnen je nabestaanden nog bezwaar maken. Resultaat, een chronisch tekort aan donororganen; mensen op wachtlijsten sterven bij enkele honderden per jaar.

Nu stelt de nieuwe donorwetgeving: bij overlijden ben je wel orgaandonor, tenzij je bij leven bepaalt dat je dat niet wilt. In een aantal omringende landen blijkt het op die manier te zijn geregeld en daar zijn weinig tekorten aan donororganen. Sterker nog, vaak worden voor Nederlandse patiënten donororganen uit het buitenland gehaald. Best wel een beetje hypocriet eigenlijk, toch?

Laat me nog even ergens een streepje onder zetten voor de duidelijkheid: je bent nog steeds niet verplicht na je dood orgaandonor te zijn. Er is dus feitelijk weinig veranderd, maar de iets andere formulering heeft in de omringende landen bewezen meer donororganen op te leveren.

Volgens Nausica Marbe in de Telegraaf van vandaag is de nieuwe donorwet juist inhumaan en sneuvelt de geest in de jacht op organen. Even voor de duidelijkheid, Nausica, de geest van de donoren is niet gesneuveld hoor, ze zijn al dood voor ze als donor kunnen worden aangemerkt. Het zijn dus geen mensen meer, het zijn zogenaamde stoffelijke resten, lijken.                                                                                                             Maar goed, die verwarring vergeef ik je, want als je naar een pas overledene staat te kijken dan ervaar je die persoon toch nog als een mens. Realiseer je je echter dat het dat niet meer is.

Wat ik evenwel kwalijker in je betoog vind is dat je met kromme vergelijkingen aankomt.     Je begint met te zeggen: Nederland komt woningen te kort. Dus als je overlijdt is je huis automatisch staatseigendom, tenzij je bezwaar maakt. Heb je spaargeld, prima, er is altijd een overheidstekort. Als je dood gaat is je spaargeld van de overheid, tenzij je bezwaar maakt.                                                                                                                                       Een kromme redenering, Nausica. Je vergelijkt appels met peren. Huizen en spaartegoeden zijn zaken waarover wetgeving bestaat met betrekking tot erfrecht. Zaken dus waaraan het nageslacht voordeel kan hebben en waarover de staat trouwens nog een forse schep belasting heft.

Maar, Nausica, meisje toch, waar wil je nu in vredesnaam met het lichaam van de overledene heen. Wil je het prepareren, balsemen, bij je houden in een apart kamertje van je huis?                                                                                                                                     Dat mag niet Nausica. Daarvoor hebben we de wet op de lijkbezorging.

Maar goed, genoeg geargumenteerd. Het gaat niet om humaan of inhumaan. Het gaat om sentiment en wel in een heel korte periode van de nabestaanden van een overledene, namelijk de dagen rond de uitvaart.                                                                                         Want weet je, vrij snel na de begrafenis of crematie herneemt het leven zijn alledaagse loop. En als jouw dierbare overledene nu orgaandonor was is er misschien wel iets fantastisch gebeurd voor iemand die je niet eens kent, tja.                                                     Maar goed, de overledene is er niet meer, dus zand erover.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.