De Keizer Aller Ziektes

Dit is de titel van een lijvig boek, waarvan de vertaling in tweeduizend elf bij uitgeverij De Bezige Bij uitkwam. Het boek is geschreven door de oncoloog, onderzoeker Siddhartha Mukherjee. Het gaat over de geschiedenis van kanker, de zich in de historie ontwikkelende visie erop en de daaruit voortvloeiende behandeling ervan.

Zoals dat helaas veel vaker manifest is in de geneeskunde beschrijft Mukherjee een arena in de geneeskunde met telkens weer eufore hoop, gevolgd door diepe deceptie. Hij beschrijft hoe filosofisch-wetenschappelijke inzichten in de oorzaken en aard van kanker vaak konden leiden tot werkelijk draconische en verminkende operaties of afgrijselijke medicinale behandelingen die in ontmoedigende mate veel te weinig succes lieten zien om nog werkelijke hoop te rechtvaardigen.

Eigenlijk is kanker een ziekte die nog altijd zoveel angst inboezemt, dat veel patiënten geneigd zijn elke strohalm aan te grijpen, dan wel elke afschuwelijke, invaliderende behandeling te accepteren. Overigens is de term ‘kanker’ een verzamelnaam is van een heel groot aantal aandoeningen die gekenmerkt worden door onder meer onbeheersbare celgroei.                                                                                                                                   De grootste vijand van de patiënt in het hele proces is echter de angst voor de dood. Alle berichtgeving, zelfs waar het gaat om overlijdensberichten, ondersteunen die angst. Ik lees het vaak: ‘Na een moedige, maar uitzichtloze strijd….’                                                   Ik hoef het niet te herhalen, het staat dagelijks in bijna elke krant.

Heel vaak leeft de kankerpatiënt dan ook tussen angst en hoop.                                           Waar de angst vandaan komt ligt voor de hand: het uitzicht op een al dan niet pijnlijke, maar zeker ontijdige dood.

Maar waar komt de hoop dan vandaan?                                                                               Tja, beste mensen, hoop blijkt een manipuleerbaar handelsproduct te zijn.                       Waarop moet of kan ik mijn hoop vestigen als kankerpatiënt?                                             Wie geeft mij raad?                                                                                                                 Wie kan ik vertrouwen?                                                                                                         Wat is valse hoop en waarmee zou je je dus als kankerpatiënt niet moeten inlaten?

Als we moeten afgaan op de opinies die komen uit de richting van de vereniging tegen de kwakzalverij, dan is slechts de westerse geneeskunde uitgevoerd in onze ziekenhuizen en met gebruikmaking van de producten der farmaceutische industrie te vertrouwen.         Volgens deze vereniging is al het andere gevaarlijke onzin.

Nou, bewijzen kan ik het niet, maar ik vermoed dat dergelijke verenigingen kunnen worden gezien als gesubsidieerde belangenbehartigers van de farmaceutische industrie waar, zoals we met zorg moeten constateren, veel te weinig resultaten tegen een veel te hoge prijs worden geleverd.

Recentelijk was er weer ruim koren op de molen van het anti kwakzalversclubje. Een onhandige en waarschijnlijk ook wel te weinig deskundige Duitse heilpraktiker – zijn naam hoef ik niet te noemen, die staat in elke krant – behandelde kankerpatiënten met het veel belovende middel: 3-broompyruvaat. Het gaat hier om een niet heel erg kostbare stof in vergelijking met veel andere anti-kankertherapeutica. Deze stof heeft in elk geval al in veel dierproeven aangetoond tumoren door uithongering te doden. Kankercellen blijken namelijk voor een groot deel een overdreven behoefte aan glucose (suiker) te hebben en door dit middel krijgen ze daar te weinig van, zodat ze sterven.

De brave Duitse heilpraktiker was in zijn eigen kliniek lekker bezig, vond hij zelf. En het leek ook allemaal goed te gaan. Hij boekte resultaten in het angstland dat Kanker heet, nou ja Krebst bij hem dan natuurlijk.

Op een dag zou hij weer lekker aan het werk gaan toen hij zag dat de kleur van het 3-broompyruvaat poeder dat hij net had binnengekregen iets anders was dan waarmee hij gewend was de infusen te vullen. Voorzichtig als hij was belde hij onmiddellijk de leverancier. Die zei dat het prima spul was, maar dat het van een andere fabriek kwam. ‘Niks aan de hand, jongen,’ zei hij nog.                                                                                     Die zelfde dag werden mensen in zijn kliniek doodziek en stierven korte tijd na het verlaten van de kliniek.

Foutje van de man?                                                                                                                 Ik vrees dat er bedenkelijk veel belang is om dat aan te tonen.                                               Hij verzuimde onmiddellijk ambulances te bellen. Misschien dacht hij wel: als ze bij mij de deur uit zijn krijg ik er misschien niet de schuld van.                                                               Erg dom, erg onzorgvuldig.                                                                                                     Als je een dergelijke mentaliteit hebt kan een ingegroeide teennagel niet eens aan jouw behandeling worden overgelaten.

Maar nu even de belangrijkste vraag, eigenlijk ook een beetje een vraag in de richting van die anti-kwakzalverij jongens, want die kennen tenslotte alle eerlijke en soms misschien iets minder eerlijke jongens in het reguliere veld: Wie heeft die sukkelige Duitse heilpraktiker nou schijnbaar per ongeluk die rotzooi geleverd, zodat het product 3-broompyruvaat voorlopig weer uit de weg is geruimd.

Tja, je zult er maar belang bij hebben dat het gevecht tegen de kanker misschien iets langer duurt dan strikt noodzakelijk is.

Ach, wat zeur ik ook. Ik moet niet beginnen met complotdenken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.