Zorg.

Veel is er te doen over de zorg. Vooral de zorg voor de bejaarde medemens levert van tijd tot tijd tranen trekkende taferelen, waarmee onze Tv makers goede sier maken – en vooral stemming.                                                                                                               Nu ben ik altijd van mening dat verreweg de meeste politiek-bestuurlijke zaken zich bij uitstek lenen voor een objectieve beoordeling, maar dat is, als het over de zorg gaat inmiddels blijkbaar al heel lang niet meer het geval. Dat heeft natuurlijk te maken met criteria.                                                                                                                           Omdat onze Haagse bestuurders in hun oneindige wijsheid tot nu toe krampachtig hebben vermeden heldere criteria te formuleren voor datgene wat goede zorg mag worden genoemd, mag het ook niet verbazen dat iedereen mag roepen wat hij vindt. Niets staat vast, dus roep maar wat onder het motto: ‘gelijk heb je sowieso, maar het telt pas als je kans ziet om een paar jaknikkers mee te krijgen.’

Nou moet ik eerlijk zeggen dat sommige gevallen echt schrijnend zijn. Laatst zag ik bijvoorbeeld Jan Slachter van de oudererenomroep Max bij een alleenstaand vrouwtje in het voormalig Joegoslavië op bezoek. Ze kon duidelijk nauwelijks meer lopen en in haar in de verste verte niet wind – en waterdichte hutje moest ze in de inmiddels ingetreden vrieskou haar potje koken op een houtkacheltje, waarvoor ze het brandhout zelf uit de omgeving had moeten sprokkelen. Ja, kijk, dat vind ik een sneue toestand. Maar als ik dan een bejaard Nederlands echtpaar krijg voorgeschoteld, waarbij zij inderdaad invalide in zo’n elektrische scootmobiel van huis moet, terwijl hij daar op zijn – dat dan weer wel – elektrische fiets achteraan gaat als er boodschappen gedaan moeten worden, dan heb ik daar toch weer een ander gevoel bij. Zo was het grote probleem bij die mensen dat ze van zes uur wekelijks huishoudelijke hulp terug moesten naar drie uur. Desgevraagd zei de nog – weliswaar elektrisch ondersteund – fietsende man dat hij echt niets kon schoonmaken.                                                    Toen dacht ik hè?” . Wij zijn gelukkig redelijk goed gezond en nog aan het werk, al zijn we dan respectievelijk 69 en 74 jaar. Eens in de twee weken komt Kim, onze huishoudelijke hulp, die in drie uur tijd als een wervelwind ons huis weer kraakzindelijk maakt.                                                                                                                             Maar goed, misschien hadden die mensen een erg bewerkelijk huisje.

Om nu echter eenzijdigheid te vermijden moet ik – ik kan het nu eenmaal niet laten – toch wijzen op een enorme knoeperd van een Haagse fout, waarbij komt dat ik eigenlijk stomverbaasd ben dat tot nu toe niet iedereen daarover op zijn achterste benen staat. De hele zorg werd vroeger door Haagse reglementen en ambtenaren bestuurd. Nu moet het totaal te besteden bedrag naar beneden en moet elke gemeente in ons land het zelf gaan regelen. En wat ik me nu afvraag is of die club koeienkoppen in Den Haag nu snapt dat al die extra ambtenarensalarissen die voortaan in de Nederlandse gemeenten voor het organiseren en betalen van de zorg moeten gaan worden uitgekeerd, dat het geld dat daarvoor nodig is af gaat van het toch al verlaagde zorgbudget.

Ach, beste Kamerleden, jong, wild en onbezorgd als jullie nog zijn, met een klein tonnetje aan salaris plus emolumenten. Weten jullie, ik verheug me nu al op het moment dat ik vanaf mijn absoluut verdiende roze wolk naar beneden kijk om gniffelend vast te stellen dat jullie al even zorgeloze opvolgers tegen die tijd alle zorggelden zodanig onder de managers verdeeld hebben dat er nog maar eens per twee dagen een vuilnisman langskomt om jullie strontluiers op te halen, tenminste, als je die zelf in een emmertje buiten bij de container zet.                                                                       Ach, weet je, plas je maar lekker warm. Het komt allemaal best goed hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.