Goed & Gelovig

Tja, wanneer kun je dat gelijktijdig zijn?                                                                                   Volgens mij is elke poging kansloos. Ja… jaa… ik chargeer.

Omwille van het onmiddellijk in het oog doen springen van dit stukje heb ik de woorden in de titel gescheiden, zodat mijn bedoeling helder is. Ik wil het inderdaad maar weer eens over geloven hebben. Niet dat ik nou zelf geloof. Nee, zeker niet. Ook geloof ik niet dat het ergens voor – of tegen helpt, als ik het er maar weer eens over heb. Houdt het er maar op dat ik het gewoon een aantrekkelijk onderwerp vind om af en toe over te schrijven, beetje plagen, eigenlijk.

Vanmorgen las ik weer een heleboel gegrom van onze nationale mopperkont, Bert Dijkstra, over de elkaar de koppen afslaande moslims in… ja, waar ook alweer… Oh ja, Irak. Nou ja, waar niet, tegenwoordig.                                                                                       Paniek all over the world. Het is gevaarlijk, ze komen vast hier naar toe en soortgelijk geblaat. Soms denk ik weleens dat de bangmakerij voortdurend in gang wordt gezet door mensen die diep van binnen eigenlijk wel weten dat ze zelf ook niet deugen.

Oh, ik begrijp de neiging heus wel. Ik bedoel de voortdurend manifeste neiging om de moslims zwart te maken en dat voortdurend de ether in te blazen, tja, dat blijft natuurlijk nooit onopgemerkt. Maar ik denk wel vaak: ‘jongens, kijk nou eens even om in onze eigen onvolprezen westerse, zogenaamd christelijke beschaving. In Noord Ierland kunnen christenen van de twee wat mij betreft nog steeds onduidelijke richtingen nog altijd elkaars bloed wel drinken. Trouwens, hebben jullie laatst ook dat nieuws item gezien over dat massagraf in Ierland waar tweehonderd en zoveel babylijkjes gevonden werden. Ja, voor dat gebied heel logisch. Die moedertjes van die baby’s waren ongehuwd. Kansloos afval in de ogen van de Heer, moeten ze daar gedacht hebben.

Nee, echt hoor, wij hier in het vrije Westen denken voldoende morele kracht – en inhoud te hebben om flink op de moslims af te geven. Zolang wij nou maar in gedachten houden dat de rijk georkestreerde en ruimhartig geregisseerde slachting die over en weer gedurende de onenigheden tussen de katholieke kerk en het opkomend protestantisme plaats vond… ja, ik merk het, we herinneren het ons weer, het duurde een jaar of tachtig, nou ja, die slachting dan dus, dat die gerechtvaardigd was en gelukkig ook goed afgelopen.               Maar in feite was het net zoiets als wat er zich nu op relatief kleine schaal tussen de verschillende moslim groeperingen afspeelt.

Ik heb het eerder op deze pagina’s betoogd, maar voor de zekerheid leg ik het nog een keer uit: Als je iets heilig gelooft, dan denk je, nee, je weet zeker dat je gelijk hebt.               Luitjes die er anders over denken hebben dus ongelijk… nou ja, volgens jou dan.

Wat hebben wij nou geleerd sedert we geen neuzen, oren en kelen meer afsnijden?           Wij hebben geleerd om te doen alsof we het niet erg vinden dat die anderen zo anders geloven. ‘Verdraagzaam’ noemen we dat.                                                                               Maar ja, zeg nou zelf, wees nou eerlijk… het blijven natuurlijk wel verdoolde zielen, die anderen, toch? Wordt nooit wat!                                                                                             Stomme hufters, eigenlijk.

Een gedachte over “Goed & Gelovig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.