Spagaat

Vanmorgen las ik weer het stukje van Bert Dijkstra.                                                               Ik moet erkennen dat de man doorgaans zo kort door de bocht redeneert dat elke nooit nadenkende populistische flapdrol hem dagelijks bulderend lachend gelijk moet geven.       En dat is jammer en schadelijk.                                                                                               Altijd is het weer de betuttelende… nou ja, wie dan ook: de overheid, iemand die erg zijn best doet om iets in de maatschappij te veranderen. Het maakt eigenlijk niet uit. Je hoeft maar een slechte gewoonte van een bevolkingsgroep in woord en daad aan te pakken, of daartoe een goed bedoelde poging te doen, of Bert haalt je figuurlijk over zijn fileer setje.

Heel lang is het al bekend dat alcohol en het zich ontwikkelende menselijk brein niet samengaan. Dat kun je jammer vinden, omdat je alcoholische dranken zo lekker vind. Nou ja lekker…, het gaat natuurlijk om het effect, het ontremmende effect. De lichte dronkenschap die een schijn – vrijheidsgevoel creëert geeft natuurlijk het beoogde effect. Lekker heeft natuurlijk met smaak van doen en een smaakvolle dronkenschap ben ik nog niet tegengekomen.

Nu leven we in een klein land met relatief veel inwoners. Onze welstand hangt eigenlijk uitsluitend af van onze vindingrijkheid, want met vlijt alleen kom je er echt niet.                 Ja, daar heb je het nou. Die vindingrijkheid wordt ernstig aangetast, wanneer je allerlei stomme – en contraproductieve dingen doet in de tijd dat je hersenen zich tot een volwassen brein ontwikkelen. Alcohol is daarbij vijand nummer één.

Kijk nou eens, Bert, gemakkelijk is het natuurlijk niet om klotskoppen van een slechte gewoonte af te helpen. Wat zeg je? Dat we ze niet kunnen dwingen.                                     Daar heb je wel een punt, maar dat kan onmogelijk een reden zijn om niet te proberen hun gedrag te veranderen.

Dat mannen als jij, Bert, elke poging om deze bedreiging voor onze toekomst aan te pakken, belachelijk maken, brengt ons in een spagaat.                                                           Wat kies ik: nu lekker stom zuipen en brallen of een betere kans voor dit kleine eeuwig kissebissende volkje om te overleven, op den duur…

Tja, moeilijke keus hoor.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.