Het gevaar van filosofie…

Kijk, jongen, weet je wat het is?                                                                                               Moet je horen; jij denkt nou misschien dat je met een hele hoop mensen op deze wereld bent, maar dat is nog maar helemaal de vraag.                                                                       Als je nou eens bedenkt dat je zelf alles wel kan hebben verzonnen.                                     Hoe bedoel je, onzin?                                                                                                               Dat is helemaal geen onzin. Ga maar na.                                                                               Kan jij bewijzen dat er buiten jouzelf iets bestaat.                                                                   Wat zeg je?                                                                                                                               Oh ja, je zegt: ik zie het toch, en ik hoor het en ik voel het.                                                     Hoor je nou zelf eigenlijk wel wat je zegt?                                                                                 Je zegt: ik zie, en ik hoor, en ik voel.                                                                                         Wat?                                                                                                                                         Nee…., ja, dat zeg je wel.                                                                                                         Nee, luister nou, kijk, je zegt zelf dat je iets doet, ja, wat je net zei, zien, horen en voelen.     Nou, dat is toch iets wat jij doet, toch?  Dat doe je zelf.                                                         En als je het zelf doet, dan kan je het ook wel zelf verzinnen.                                                 Kijk, ik vind toch echt dat we een paar rare gewoontes hebben gekregen, door de jaren heen.                                                                                                                                         Neem nou, dat ik zeg dat ik iets zie en dat dat dan het bewijs is dat het er ook echt is.         Nou, jongen, dan kan je helemaal niet weten.                                                                         Ja, daar komt-ie hoor, ik wist wel dat je daarmee zou komen.                                                 Ja, ja, jij ziet iets en ik zie het ook. Ja, en dan zeg jij tegen mij: zie je dat? En dan zeg ik: verrek, ja. En dan zeg jij: nou, dan bestaat het dus, want, nou ja, snap je, omdat ik dan ook zeg dat ik het zie.                                                                                                                     Maar weet je, dat klopt helemaal niet.                                                                                       Nee, dat is niet waar.                                                                                                                 Kijk, moet je horen.                                                                                                                   Jij hoort mij zeggen dat ik het ook zie.                                                                                     Wat? Nee, luister nou, jij hoort mij dat zeggen. Oké?                                                               Nou, dan is het toch zo, dat je dat ook weer zelf doet.                                                             Ja, je hoort het zelf, snap je?….                                                                                             Nee, dat is helemaal geen slap gelul.                                                                                       Nee, absoluut niet.                                                                                                                     Eerst zie je wat. Nou, dat gebeurt in jouw kop, of niet soms?                                                 Vervolgens zeg je wat, namelijk dat je wat ziet.                                                                       Dan hoor je mij zeggen dat ik het ook zie.                                                                               Maar dat gebeurt allemaal alleen maar in jouw kop, jongen.                                                   Jij kan onmogelijk weten of het buiten jouw kop ook echt gebeurt.                                           Uiteindelijk maak je het allemaal zelf.                                                                                       Van binnen, snap je wel?                                                                                                         Nee, nou moet je niet kwaad worden.                                                                                       Wat?…. Over die afspraak die we hebben?                                                                             Wat voor afspraak?                                                                                                                   Heb ik volgens jou met jou een afspraak gemaakt?                                                             Ja, wat zit ik je nou net allemaal uit te leggen?                                                                         Het zit gewoon allemaal in jouw kop, jongen, daar gebeurt het.                                               Hé, nou moet je niet gelijk kwaad worden. Hé, blijf godverdomme met je poten van me af! Flikker op, idioot!                                                                                                                       Au!                                                                                                                                             Wat zeg je, dat ik me maar verbeeld dat je me net een klap voor m’n bek hebt gegeven.     Je denkt toch zeker niet dat ik gek ben.                                                                                   Ik ben hier weg. Je bekijkt het maar.                                                                                         Wat mij betreft sta je d’r alleen voor.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.