STEM

Stem, stemming, communicatie.

Heel veel onderzoek is gedaan naar alle mogelijkheden om de effecten van communicatie te beheersen, verbeteren, nauwkeuriger te maken en zelfs bij voorkeur daar effect te sorteren waarop de communicatie is gericht.

Enorme bedragen worden geïnvesteerd in de techniek van de reclame, maar ook steken grote en kleine bedrijven als het even kan veel geld in het verbeteren van de communicatieve vaardigheden van de medewerkers.

Het is een grote bedrijfstak geworden, waarin veel geld omgaat bij die coaches en trainers en de organisaties waarin ze werken. In ieder geval is de branche vele malen groter dan wellicht zo’n jaar of dertig geleden verwacht werd. Het grote doel is doorgaans hogere omzetten door betere verkooptechnieken.

Wetenschappelijk onderzoek moet alles ondersteunen. Daarbij is een methodiek als N.L.P. Neuro Linguistic Programming een zware tak aan de trainingsboom, omdat daarmee de verkoper zich als het ware vereenzelvigt met zijn cliënt, zonder overigens zijn doel uit het oog te verliezen: een deal sluiten.

Op zeer wetenschappelijke wijze is elk aspect van het menselijk communicatiegedrag onderzocht: toonhoogte, timing, gebaren. NLP spiegelen en afstemmen. Maar – en dat beweer ik nu – al dat onderzoek is niet compleet, omdat een ongelooflijk belangrijk aspect is blijven liggen.
Niet onderzocht is het effect van de klank van de stem. En dat, terwijl de loutere klank van een stem buitengewoon aangenaam kan zijn, waardoor je er graag naar luistert, maar ook kan een stem zo’n onplezierige klank hebben dat je bij het luisteren na een halve zin al denk: ‘kan deze figuur alsjeblieft zijn mond houden? ‘

Waarschijnlijk denkt men al jaren dat de klank van je stem iets zo persoonlijks is, iets dat vast ligt in de lichamelijke kenmerken en dat er niets aan te veranderen is en dat je er maar geluk mee moet hebben.
Dat is niet zo!!!

Door een nauwkeurig trainingsprogramma, waarbij digitale technieken worden gebruikt – en waarbij anderzijds dagelijks gedurende een korte periode geoefend wordt – kan een stem verbeteren, voller worden zonder het karakter, de eigenheid en herkenbaarheid te verliezen. Kort gezegd, door de training die ik heb ontwikkeld kan een stem aangenamer gaan klinken.

Is dat belangrijk? Nou en of! Je kunt de meest getrainde en bekwame verkoper of coach of trainer of arts of…ja, wat voor dienstverlener dan ook zijn. Als je een naar en vervelend stemgeluid hebt wordt er toch niet graag naar je geluisterd.

Dus: train je stem. De techniek heet I.V.T. = Inverse Voice Therapy.

Dat werkt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.